Facebook Twitter Instagram
    HRmag
    • Trh práce
    • Legislativa
    • Pracovní prostředí
    • Recruitment
    • Rozvoj
    • Procesy
    • Insider
    • Personálie
    • Vzdělávání
    • Redakce
    Facebook Twitter Instagram
    HRmag
    Home»Trh práce»Nedostatek pracovních sil v pohostinství a cestovním ruchu během léta zůstává akutním problémem
    Trh práce

    Nedostatek pracovních sil v pohostinství a cestovním ruchu během léta zůstává akutním problémem

    hrmag.czBy hrmag.cz2. 7. 2025Updated:2. 7. 2025Žádné komentáře3 Mins Read
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Foto: Unsplash
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Letní sezóna každoročně znamená vrchol poptávky po službách v gastronomii, hotelnictví a rekreaci. Zároveň ale přináší i vrchol personální krize, která se v roce 2025 dál prohlubuje. Přestože se trh práce po pandemii stabilizoval, pohostinství se z problémů s nedostatkem pracovních sil stále nevzpamatovalo. Zaměstnavatelé zoufale hledají číšníky, kuchaře, pokojské i pomocný personál, přičemž poptávka výrazně převyšuje nabídku.

    Letní měsíce představují každoroční špičku v HORECA sektoru (hotely, restaurace, catering), ale zároveň odhalují hluboce zakořeněné slabiny tohoto odvětví. „V gastronomii je situace obzvlášť napjatá. Pracovní pozice s nízkou kvalifikací se nedaří dlouhodobě obsazovat, přičemž sezónní špička tento problém jen zviditelňuje,“ uvádí Jiří Halbrštát, ředitel náboru a marketingu ve společnosti ManpowerGroup. „Provozovatelé se stále častěji musejí rozhodovat, zda omezit nabídku služeb, nebo investovat do flexibilnějších forem zaměstnávání a širšího okruhu kandidátů.“
    Podle aktuálních dat Úřadu práce bylo ke konci května 2025 v sektoru ubytování, stravování a pohostinství hlášeno přes 9 000 volných pracovních míst podle inzerce prostřednictvím Úřadu práce, což představuje 11,2 % z celkového počtu. Největší poptávka je po číšnících, servírkách, pomocnících v kuchyni a pokojských. Výrazný růst dočasných smluv ukazuje na snahu podnikatelů pokrýt sezónní nápor za každou cenu. Nejvíce neobsazených pozic hlásí Praha, Středočeský kraj a Jihomoravský kraj.
    Nízké mzdy, nepravidelné směny, vysoké pracovní nasazení a stres odrazují nové uchazeče o zaměstnání. Například průměrná hrubá mzda číšníka se v ČR pohybuje okolo 30 000 Kč, často včetně spropitného. Mnoho pracovníků odešlo během pandemie do jiných sektorů, jako je logistika či retail, a zpět se nevrátilo. Návrat brzdí i složitá administrativa při zaměstnávání cizinců a nedostatek kvalifikovaných kandidátů.
    To má přímý dopad na provoz podniků. Provozovatelé zkracují otevírací dobu, omezují nabídku, uzavírají části areálů a bojují s výkyvy kvality obsluhy. Zákazníci si častěji stěžují na pomalý servis nebo delší čekací doby. Podniky hledají různá řešení, jak tuto nepříznivou situaci řešit. Někteří přecházejí na vícesměnné provozy, jiní využívají brigádníky nebo agenturní zaměstnance. Stále častěji se také obracejí k možnosti náboru ze zahraničí.

    „Jedním z efektivních způsobů, jak řešit chronický nedostatek pracovníků v hotelnictví, je cílený nábor ze zahraničí. Zajímavým příkladem může být spolupráce s OREA Hotels & Resorts, kterým jsme pomohli zajistit pracovníky z Filipín na klíčové pozice v provozu. Díky pečlivému výběru a logistické podpoře se podařilo stabilizovat personální situaci bez kompromisů v kvalitě služeb,“ říká Martin Mocák, vedoucí agenturního zaměstnávání v ManpowerGroup.
    „V pohostinství je klíčové plánovat nábor s předstihem a otevřít se různým skupinám uchazečů, studentům, rodičům na částečný úvazek nebo lidem z jiných zemí. Flexibilita a férový přístup jsou dnes zásadní. Firmy, které investují do kvalitního zaškolení a budují důvěru, mají větší šanci udržet si zaměstnance i v náročných obdobích,“ říká Jiří Halbrštát. Z dlouhodobého pohledu bude nutné řešit i legislativní překážky, které brání stabilizaci pracovního trhu v tomto odvětví, jako je například zdanění spropitného. K 1. červenci 2025 vstoupila v platnost novela zákona o daních z příjmů, která upravuje pravidla pro zdanění a vyvolává smíšené reakce. Zaměstnanci budou mít oficiálně přiznané příjmy ze spropitného, což může pozitivně ovlivnit výši jejich důchodů a dalších sociálních dávek. Na druhou stranu jim však z těchto příjmů budou strhávány daně a pojistné.
    „Letní sezóna je každoročně zátěžovým testem pro celý sektor. Pokud má být české pohostinství konkurenceschopné a udržitelné, bude nutné nejen zlepšit pracovní podmínky, ale i systémově odstranit překážky, které brání rozvoji pracovních týmů,“ uzavírá Jiří Halbrštát.

    Share this:

    • Click to share on Twitter (Opens in new window)
    • Click to share on Facebook (Opens in new window)

    Related

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    hrmag.cz

    Related Posts

    V květnu byla míra nezaměstnanosti 2,8 %

    2. 7. 2025

    Letní sezóna v gastronomii a cestovním ruchu se rozjíždí naplno

    1. 7. 2025

    Český trh práce je v rámci EU na 15. příčce

    30. 6. 2025

    Leave A Reply Cancel Reply

    HRmag.cz
    HRmag.cz se věnuje novinkám a trendům z oblasti lidských zdrojů, HR, personalistiky, CSR, outsourcingu, firemních procesů, podnikových služeb a souvisejících témat.
    Odebírejte novinky z oboru HR e-mailem

    RSS Píšeme na PodnikoveSluzby.cz
    • Regionální kanceláře jsou nejdražší v Praze a nejlevnější v Sofii
    • Komunitní kanceláře jako reakce na hybridní model
    • Živá kancelář jako nová norma: Ideální obsazenost je mezi 50 a 80 %
    • Cato Networks ztrojnásobí kapacitu svého pražského výzkumného a vývojového centra a podpoří globální inovace
    • Katarína Brydone jmenována ředitelkou Colliers v České republice
    • Podíl renegociací na kancelářském trhu roste, prodlužuje se i smluvní období
    • Mimopražské kanceláře: Mírný růst a atraktivní dostupnost
    • Huawei aktivně podporuje Chartu proti domácímu násilí
    • Třetina zaměstnanců není v práci spokojená
    • Tři čtvrtiny žen vnímají uplatnění v IT jako obtížnější než u mužů
    Facebook Twitter Instagram Pinterest
    © 2025 ThemeSphere. Designed by ThemeSphere.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.