Facebook Twitter Instagram
    HRmag
    • Trh práce
    • Legislativa
    • Pracovní prostředí
    • Recruitment
    • Rozvoj
    • Procesy
    • Insider
    • Personálie
    • Vzdělávání
    • Redakce
    Facebook Twitter Instagram
    HRmag
    Home»Benefity»Se stravenkami se chodí na oběd častěji
    Benefity

    Se stravenkami se chodí na oběd častěji

    hrmag.czBy hrmag.cz26. 9. 2023Žádné komentáře2 Mins Read
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Příspěvek na stravování je vůbec nejčastějším benefitem, který zaměstnanci v práci dostávají. Vedou mezi nimi stravenky (více než 30 %) – v digitální (19 %) i papírové formě (necelých 13 %). Na druhé pozici je závodní stravování, které má k dispozici téměř 28 % zaměstnanců. A následuje stravovací paušál, který dostává 22 % zaměstnanců. Vyplývá to z průzkumu, který pro Sodexo Benefity v srpnu realizovala agentura Ipsos.
    Nejčastější hodnota příspěvku na stravování je v případě papírových stravenek či stravenkové karty 100 až 149 korun na den. Tuto částku dostává více než polovina těch, kdo mají stravenky. Vyšší sumu za odpracovaný den má 18 % zaměstnanců.

    Suma 149 korun přitom nepokryje oběd ani tam, kde je nejlevněji, tzn. na Vysočině, kde strávníci platili v srpnu za oběd v průměru 164,50 Kč. „Ze srpnových transakcí našimi stravenkovými kartami vyplývá, že průměrná cena oběda celorepublikově už překročila 184 korun a třeba v Praze dokonce 206 korun,“ připomíná Jan Michelfeit ze společnosti Sodexo Benefity s tím, že daňově nejvýhodnější stravenka má v letošním roce hodnotu 194 korun. „Většina zaměstnavatelů této maximální možnosti ale nevyužívá, byť jim zákon o dani z příjmů umožňuje firmám odečíst si z daní 55 procent z ceny stravenky, což je letos zhruba 107 korun,“ uvádí Jan Michelfeit.
    Stravenky – ať už v digitální či v papírově formě – vnímá většina těch, co je mají, jako výraznou přidanou hodnotu, díky níž si může dopřát pravidelný oběd v restauraci v pracovní den (38 %). V případě paušálu je to výrazně méně, jen 25 %.
    „V chování zaměstnanců se to projevuje logickým způsobem – chodí na obědy méně často,“ Michelfeit a dokládá to daty z výzkumu: „49 % lidí se stravovacím paušálem v restauracích neobědvá nikdy. Naproti tomu z těch, co mají stravenky, na oběd nikdy nechodí jen 35 %.“
    Z výzkumu dále vyplynulo, že kdyby si lidé mohli v případě navýšení mzdy vybrat mezi stravenkami a financemi, volili by stravenky. Ty také téměř 70 procent lidí (69,68 %) vnímá jako „pomocníka“, který jim umožňuje zmírnit dopady vysokých cen potravin, nealkoholických nápojů a stravování na jejich rodinný rozpočet.

    Share this:

    • Click to share on Twitter (Opens in new window)
    • Click to share on Facebook (Opens in new window)

    Related

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    hrmag.cz

    Related Posts

    Mzdy a benefity v Česku: Průzkum odhaluje rozdíly v tvrzení zaměstnanců a zaměstnavatelů

    13. 5. 2025

    Zdravotní benefity využívá 42 % zaměstnanců

    5. 5. 2025

    Benefity: Cestování na vzestupu, vzdělávání výrazně kleslo

    26. 3. 2025

    Leave A Reply Cancel Reply

    HRmag.cz
    HRmag.cz se věnuje novinkám a trendům z oblasti lidských zdrojů, HR, personalistiky, CSR, outsourcingu, firemních procesů, podnikových služeb a souvisejících témat.
    Odebírejte novinky z oboru HR e-mailem

    RSS Píšeme na PodnikoveSluzby.cz
    • Cato Networks ztrojnásobí kapacitu svého pražského výzkumného a vývojového centra a podpoří globální inovace
    • Katarína Brydone jmenována ředitelkou Colliers v České republice
    • Podíl renegociací na kancelářském trhu roste, prodlužuje se i smluvní období
    • Mimopražské kanceláře: Mírný růst a atraktivní dostupnost
    • Huawei aktivně podporuje Chartu proti domácímu násilí
    • Třetina zaměstnanců není v práci spokojená
    • Tři čtvrtiny žen vnímají uplatnění v IT jako obtížnější než u mužů
    • Absolventi technických oborů mají na trhu práce výhodu
    • RPO ušetří při náboru zaměstnanců až polovinu času a čtvrtinu nákladů
    • Nízká míra nezaměstnanosti a nedostatek uchazečů bue přetrvávat i v roce 2025
    Facebook Twitter Instagram Pinterest
    © 2025 ThemeSphere. Designed by ThemeSphere.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.