Cestovní ruch a gastronomie jsou obory, které zaměstnávají v ČR statisíce lidí. Nabídek práce je zde tradičně hodně, nyní s nástupem léta pak přibývají i ty sezónní. Kolik si podle portálu Platy.cz, který se specializuje na srovnávání výše mezd a platů, lidé v těchto segmentech vydělají?
Průměrný výdělek v těchto oborech meziročně vzrostl o 1 014 Kč
Letos si pracovníci v těchto oborech vydělají v průměru 32 546 Kč, loni to bylo 31 532 Kč. Nejvíce v Praze 38 137 Kč, Plzeňském kraji 34 389 Kč, Karlovarském kraji 33 581 Kč a Středočeském kraji 32 624 Kč. Nejméně pak v kraji Vysočina 28 203, ve Zlínském kraji 28 033 a Moravskoslezském kraji 27 530 Kč.
Kuchaři a číšníci si vydělají meziročně méně, šéfkuchaři naopak více
„Šéfkuchař letos bere v průměru 49 377 Kč, loni to bylo 45 820. Ukazuje to, že restauratéři a hotely kvalitní šéfkuchaře potřebují, aby dokázali uspokojit stále náročnějšího zákazníka. Polepšili si barmani, letos mají odměnu 36 104 Kč, loni to bylo 33 743 Kč,“ říká Miroslav Dravecký z Platy.cz a dodává: „Naopak méně si vydělají kuchaři, číšníci nebo pomocná síla do kuchyně. Stejně tak pokojské a recepční.“
Po číšnících je velká poptávka, přichází čas brigád
„Na nedostatek zájmu firem si nemohou letos stěžovat pracovníci v gastronomii. Číšníci jsou požadováni o 12 % více než před rokem, zaměstnanci provozu restaurace o 6 %,“ říká Tomáš Pavlíček z pracovního portálu Prace.cz a dodává: „Nyní jsou k dispozici také brigádnické pozice. Zejména číšník/servírka a kuchař, hodně poptávaná je i pozice zaměstnance provozu restaurace či pomocná síla do kuchyně, což koresponduje s růstem nabídky gastronomických služeb v turisticky exponovaných lokalitách a dodává: „Nejvíce brigádnických nabídek je z Prahy (40 %), Jihomoravského kraje (14 %) a Středočeského kraje (11 %). Dále pak následují kraje Moravskoslezský (6 %), Plzeňský (4 %), Jihočeský (4 %) a Královéhradecký (3 %). Ostatní kraje mají pod 3 %, nejméně pak kraj Karlovarský (1 %).“