Nejen horníci a skláři mají nárok na tzv. ochranné nápoje. Vodu nebo skutečný ochranný nápoj, který nahradí i minerály, musí zaměstnavatel podle Zákoníku práce poskytnout všem pracovníkům, kteří se pohybují v horku, týká se to tedy i svářečů, řidičů z povolání anebo pracovníků na stavbách. A v případě vln veder se to může týkat i lidí v kancelářích. Jak se k této povinnosti postavit?
Nárok na dostupnou pitnou vodu mají všichni zaměstnanci, ať už pracují v dolech nebo v klimatizovaných kancelářích. Jakmile začne stoupat teplota nad 27 °C i v kancelářích, vzniká zaměstnavatelům povinnost dodat svým pracovníkům tzv. ochranné nápoje. Často jde o minerální vody, protože pocením přicházíme nejen o tekutiny, ale i minerály. „Množství přijatých tekutin se řídí aktuálními potřebami každého jednotlivce a závisí na mnoha faktorech, jako je věk, zdravotní stav, tělesná aktivita, okolní prostředí a také složení jídelníčku,“ vysvětluje vedoucí nutriční terapeutka Oddělení léčebné výživy Fakultní nemocnice Olomouc Marie Kohutová.
Zdravý dospělý by měl denně vypít 35 ml tekutin na 1 kg tělesné hmotnosti, tedy cca 2–3 litry vody, přičemž kolem 1 litru přijmeme v potravinách a 1,5–2 litry pak zbývají na nápoje. Při nadměrném pocení, zvýšené tělesné námaze, dlouhodobém pobytu v horkém prostředí i během některých onemocnění je třeba pít víc. A pokud se více potíme, pak ztrácíme nejen vodu, ale i minerální látky. Je tedy na místě je adekvátně doplnit nejlépe přírodní minerální vodou nebo vhodnými iontovými nápoji.
Legislativa
Povinnost podávat zaměstnancům na pracovišti ochranné nápoje vychází z nařízení vlády a směrnic týkajících se bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. Pokud na pracovišti přicházejí zaměstnanci vlivem pracovních podmínek (pocením a výparem) během osmihodinové pracovní doby o 70 % tekutin a minerálních látek (1,25 litrů), je zaměstnavatel povinen zajistit patřičný přísun tekutin, tzv. ochranný nápoj zákon specifikuje podle třídy, kam práce spadá.
Ochranným nápojem je z pohledu zákona zdravotně nezávadná přírodní slabě nebo středně mineralizovaná, pramenitá nebo kojenecká voda. Nemůže jít o limonádu, protože nesmí obsahovat více než 6,5 % cukru. Na druhou stranu – pokud máte mezi zaměstnanci jen dospělé – může jít o nízko alkoholové pivo, definovaný ochranný nápoj totiž nesmí mít více než 1 % alkoholu. Můžete ale zaměstnancům přilepšit a pořídit ochranné nápoje, které zvyšují odolnost lidského organismu.
Kolik ochranného nápoje počítat na jednoho zaměstnance?
Počítejte minimálně 1,5 litru ochranného nápoje na jednu osmihodinovou směnu a na práci ve vysokých teplotách a venku je to až 2,5 litru. Přepočteno na PET lahve byste potřebovali pro firmu o dvaceti zaměstnancích 28 balíků po šesti 1,5l PET lahvích na jeden jediný týden, upozorňuje Jiří Jízdný, zástupce české rodinné firmy AG Foods. „Zvažte proto pořízení instantních ochranných nápojů, které mají jednodušší skladování i distribuci, stačí je rozpustit v kohoutkové vodě. A protože ochranné nápoje se poskytují i lidem pracujícím v chladném prostředí, pod 4 stupně Celsia, je výhoda, že můžete směsi, jako je například Vitamaxima Strong, zalít i vodou horkou,“ uzavírá Jízdný.